zondag 25 mei 2008

Web 2.0 - Plaats van herinnering


Via het weblog van de De Digitale Archivaris dat ik onlangs aan Netvibes had toegevoegd werd ik gewezen op Plaats van herinnering. 'Plaats van herinnering' is weer een onderdeel van Geschiedenis.VPRO.nl waar onder meer ook een weblog op te vinden is (over nieuwe boeken), een quiz (ben ik ooit bijna aan verslaafd geraakt) en nog veel meer zaken die met geschiedenis te maken hebben.
Op de website 'Plaats van herinnering' kun je inzoomen op (tot nu toe) ongeveer 50 plekken in Nederland waarover filmpjes, documentaires of radiofragmenten beschikbaar zijn. Wie herinneringen heeft aan de plek of het onderwerp kan deze toevoegen. Dit gebeurt (nog) niet massaal. Ik heb niet alles bekeken maar aan Paradiso zijn 20 herinneringen toegevoegd en negen aan de Brinta-fabriek in Foxholl. Dus het begin is er. Iedereen mag tips geven wat betreft mogelijke onderwerpen.
Het is een bescheiden begin, maar het concept biedt veel mogelijkheden. Het zou me niet verbazen, wanneer deze plaatsen van herinnering op een gegeven moment aan Wikipedia worden gekoppeld.
Mogelijkheden voor de bibliotheek? Kijk naar Gouda, waar bibliotheek, streekarchief en museum binnen Goudanet een aantal dossiers zijn begonnen over lokale onderwerpen en de geschiedenis van Gouda, waarbij iedereen aanvullingen mag plaatsen.
En er is natuurlijk de wiki van de Openbare Bibliotheek Deventer.
Idealisme en enthousiasme zijn bij dit soort projecten aanvankelijk groot en de deelname blijkt helaas gering – maar je moet ergens beginnen. Je kunt je afvragen of dit wel is waar de klant om vraagt. Maar laten we niet vergeten dat de bibliotheek ook als taak heeft betrouwbare informatie te verstrekken. De bibliotheek kan ook betrouwbare informatie creëren zoals in Gouda en Deventer gebeurt. Neemt niet weg dat veel potentiële deelnemers (bij historische informatie bijvoorbeeld leden van historische verenigingen) zich nog niet laten zien. Ligt het aan (onbedoelde) drempels als registratie, gebruiksaanwijzingen etc.? Bij Plaats van herinnering kun je meteen een reactie plaatsen. Niks registreren en inloggen, een beetje vertrouwen hebben, dat hoort ook bij Web 2.0

1 opmerking:

Marina Noordegraaf .... zei

Mooi!

Alle drempels weg vind ik een mooi streven voor de bibliotheek. Letterlijk, figuurlijk, fysiek, digitaal.

Als de drempel tot betrouwbare info hoger is dan die tot minder betrouwbare info dan ..