zondag 13 april 2008

Social bookmarking - Uitwisselen van favorieten


Op 10 mei 2007 plaatste ik de eerste favoriet op Delicious. Daarna heb ik er een paar honderd toegevoegd en af en toe wat gesaneerd. Af en toe is het gewoon leuk om via ‘doorklikken’ weer nieuwe populaire websites op het spoor te komen.
Ik heb 2 fans - ene ‘westher’ en ene ‘gerrrt’. Ik heb geen idee wie zich achter deze namen verschuilen. Westher komt duidelijk uit de bibliotheekwereld, gezien haar tags en omdat tot haar netwerk ene Rob Coers, ZBDigitaal en 23 Dingen behoren. Ik heb mezelf ook als fan van haar aangemeld. Ik neem aan dat ze Esther heet, maar Esther W(ie)?
Gerrrt zou gezien zijn tags ook iets met bibliotheken kunnen hebben, in ieder geval iets met boeken. Het zou ook kunnen dat veel gezamenlijke favorieten op het gebied van geschiedenis en muziek de reden is om zich te melden als ‘fan’.
Ik ben ook fan van Aladin-Overijssel. Tijdens een cursus in Hengelo voor inlichtingenmedewerkers werd een discussie gevoerd hoe de Delicious pagina van Al@din Overijssel eruit zou moeten zien. We kwamen er niet uit. Ik stel voor dat wie dat wil zich aanmeldt bij het netwerk van Al@din Overijssel en een redacteur/redactie de nieuwe favorieten (via RSS) bekijkt op bruikbaarheid voor A@din Overijssel.
Behalve Delicious gebruik ik nog twee andere social bookmarking managers: Connotea – voor specialistische websites (werk) en zichtbaar voor anderen en Furl voor specialistische websites (privé) en niet zichtbaar voor derden.

3 opmerkingen:

Rob Coers zei

Kan je vertellen hoe het huidige al@dinoverijssel account wordt gebruikt? Door wie (functioneel) en hoe is de bekendheid ervan in de provincie?

ls je Connotea en Furl gebruikt, hoe verhouden die zich dan tot Delicious? Is de ene serieuzer dan de ander? Ander soort content dat gebookmarked wordt?

Overijssel - Plaatsbeschrijvingen 1880-1930 zei

Ik heb het even nagevraagd (we zitten slechts 2 meter bij elkaar vandaan) bij onze provinciale Al@din-coördinator TienD Op een Al@din-overleg is afgesproken dat iedere Al@din-medewerker aanvullingen mag maken op Al@din Overijssel. Zij zal op haar eigen blog over dit onderwerp nog posten.
In Connotea zet ik mijn favorieten op gebied van het werk dat ik doe voor de Overijssel Collectie. Op Furl zet ik websites waar anderen volgens mij niets aan hebben b.v. over hobby's, websites die je later even wilt bekijken etc.

westhernl zei

Hoi Oriënt Express,
Kwam ik toch plotseling mijn eigen alias tegen in Google Blogsearch. Ik ben westher, oftewel Esther Westerveld. Ik werk bij ProBiblio als servicemanager AquaBrowser en collectiespecialist.
We zijn bij ProBiblio ook aan het 23-dingen traject bezig. Ik ben inmiddels al ruim voorbij het 'ding' social bookmarking, maar ik blijf er mee bezig. Volgens mij ligt hier een gouden kans voor de openbare bibliotheken, we moeten alleen nog verzinnen hoe we dat het handigst kunnen aanpakken.