donderdag 27 maart 2008

Onthullingen


Vroeg of laat komt het toch uit: ik kan niet schaatsen en ik kan niet fotograferen. Zo, het is eruit. Voor dat niet kunnen schaatsen schaam ik me niet – de animo was weg na een zware hersenschudding in mijn jeugd. Ik heb later nog eens schaatslessen genomen, maar het werd niks. Soit.
Voor het niet kunnen fotograferen is geen excuus. Wel een oorzaak: luiheid. Dit is overigens geen typerende eigenschap van mij. Ik ben niet altijd en overal lui. Wel op dit gebied. Ik heb nooit zin gehad me te verdiepen in groothoeklenzen, sluitertijden etc. En dat kan eigenlijk niet meer in deze tijd. Zoals je moet kunnen lezen en schrijven en met computers moet kunnen omgaan moet je ook kunnen fotograferen.
Stel dat ik een ‘echt’ weblog zou willen beginnen dan zou ik in ieder geval twee dingen moeten beheersen: berichten schrijven en foto’s plaatsen. Foto’s over het onderwerp waar je over schrijft. Soms is het nodig om die foto’s zelf te maken.
Conclusie: voor mij is deze cursus pas geslaagd wanneer ik in de komende weken het fotograferen (althans de basis) onder de knie krijg. Een poging hiertoe onder begeleiding heb ik hier geplaatst: onze achtertuin tijdens de Pasen.
Terwijl mijn zoon roept dat de film van Wilders nu op Internet te zien is zet ik de moeizame pogingen om een account bij Flickr te bemachtigen voort. Na ongeveer een uur is het gelukt en heb ik de eerste foto op Flickr geplaatst. Alleen vergeten om naast 'garden easter 2008' de tag ‘23dingen’ toe te voegen. Alsnog gedaan, maar niet terug te vinden. Morgen is er weer een dag.
Ik heb in de sidebar ‘geleende’ foto’s (van een ander dus) gezet, die in verschillende jaargetijden op één plek bij mij in de buurt gemaakt zijn. Uiteindelijk moeten hier mijn eigen foto’s komen te staan.

maandag 24 maart 2008

...en een rondje blogs around the world


Wie heeft er al eens een internationaal rondje weblogs gemaakt met behulp van ‘volgende blog’ bovenaan de Blogger-weblogs? Je komt in allerlei landen en je ziet allerlei soorten weblogs. Zo blijken veel kunstenaars en andere kleine zelfstandigen een weblog te hebben als alternatief voor een website. Makkelijk zelf bij te houden, geen kosten.
Opvallend is het grote aantal weblogs van inwoners van de Verenigde Staten Het bloggen heeft hier een grote vlucht genomen. Amerikanen gebruiken hun weblog vaak als een soort familie-logboek. In de sidebar staan dan weer hun vrienden, kennissen en familie met hun blogs. De berichten gaan meestal over alledaagse gebeurtenissen. Van baby’s wordt vanaf de geboorte een apart weblog bijgehouden met veel foto’s uiteraard. Alles wordt op het web gegooid. Kijken in deze blogs heeft iets voyeuristisch – je kijkt in de levens van anderen. Als je zo in de privé-levens snuffelt van mensen die op duizenden kilometers afstand wonen komt de wereld wel heel dichtbij.
Wat wel leuk is: kijken bij favoriete films, boeken, muziek van deze bloggers ‘all over the world’.

Tweede Paasdag: Ronde van Overijssel


Het is Tweede Paasdag. Buiten scheen de zon vanmorgen – reden om de mountainbike te pakken en vervolgens een hagelbui op de kop te krijgen. Dan maar een snel rondje langs de Overijsselse blogs maken. Wat moet een mens ook anders op zo’n dag wanneer je geen meubels nodig hebt. Ik noem hier vier (totaal verschillende) blogs die me opvielen zonder absoluut andere blogs te kort te willen doen.
In mijn eigen groep natuurlijk Lighthousje Hier komt veel talent naar voren. Zij communiceert veel met andere bloggers en weet nieuw vergaarde informatie snel toe te passen op haar eigen blog.
Essen2punt0 ziet er zeer professioneel uit, echt gerelateerd aan het werk, een voorbeeld hoe wij het straks zelf zouden kunnen doen.
Quilten is sharing too heeft er letterlijk een dagboek van gemaakt – wat een discipline!
Kirsten kladdert : wat een verademing na al die blogs met toeters en bellen, wat een rust straalt dit blog uit, geen widgets die te pas en te onpas (ook door mij) toegevoegd zijn. Het gaat hier om de berichten en die zijn de moeite waard om gelezen te worden. In de tekst worden links toegevoegd – zoals het hoort. Ik vraag me af of al die widgets als klok, Last FM etc. met opzet door Kirsten kladdert zijn weggelaten.

dinsdag 18 maart 2008

Clip-tips


Uit deze weblog moet langzamerhand wel blijken dat luisteren naar muziek een hobby van mij is. Heb ik in het verleden heel veel gedownload, tegenwoordig kijk ik veel op sites waar videoclips te vinden zijn, zoals Yamelo waar je clips op jaartal kunt zoeken. Voor nog meer van dit soort websites zie ook bij mijn Delicious Ik heb een paar van mijn favoriete videoclips in de sidebar geplaatst. Ik weet dat het bij 23Dingen vooral gaat om postings en reageren en niet om tierelantijnen. Maar wie heeft er nog tips op het gebied van muziekclips? Dan krijgen we toch een soort uitwisseling en dat past dan wel weer bij 23Dingen.

Socialer en delen?


Het hele 23 Dingen programma staat in het teken van het woord ‘sociaal‘. Foto’s, boeken, favoriete websites, documenten, muziek … het nieuwe web is sociaal en het ‘delen’ van al die ‘dingen’ met vrienden, bekenden en onbekenden is steeds gewoner aan het worden. De grote vraag die je bij dit alles kunt stellen is: “wat heb je persoonlijk nu aan al die dingen en - net zo interessant - wat kunnen bibliotheken er nu mee?”
Aldus een citaat, geplukt van de website 23dingen Om de laatste twee vragen te kunnen beantwoorden is het nog wat vroeg, maar is het er na een week 23 Dingen in Overijssel al ‘socialer’ op geworden en worden er dingen gedeeld? Als ‘begeleider’ zeg ik JA. Van collega’s die je al jaren kent kom je in korte tijd meer te weten dan in jaren voorheen, althans wat betreft b.v. hun (soms eigenaardige) hobby’s, hun muzikale voorkeur, maar ook hun onverwachte talenten bij het maken van een weblog. Je gaat bij elkaar te rade wanneer een ‘ding’ niet lukt. Voordeel van de OBD-groepen is dat je fysiek dicht bij elkaar zit, waardoor er veel over gepraat wordt. Hoewel dat mag geen criterium zijn natuurlijk, misschien is het wel een belemmering om veel te reageren op de weblogs zelf.

vrijdag 14 maart 2008

De trein is vol en is vertrokken.....


Nadat zich op het laatste moment nog twee passagiers meldden is de Oriënt Express aan de reis begonnen. De bemanning is als volgt: Harry is uiteraard onze machinist, Refik is conducteur en onze tolk op onze eindbestemming Istanbul, waar wij in juni van een welverdiende vakantie zullen genieten. Kransje is reisleidster en zij heeft de wind eronder! Fatma zorgt voor de catering (we verheugen ons al op haar zelfgemaakte broodjes en koekjes!), Lighthousje zal ons niet veel vuurtorens laten zien, maar zij weet alles over andere bezienswaardigheden onderweg. Vonk tenslotte is hoofd beveiliging en zij zal elke ongewenste passagier de trein uit meppen.
Voor de passagiers die niet bij de bijeenkomst van Reisbureau Marina & Rob aanwezig waren is er een Powerpoint presentatie te bezichtingen bij Startbijeenkomst 23Dingen
De eigenaar van de Oriënt Express wenst iedereen een goede reis!

donderdag 13 maart 2008

Welkom!

Welkom Fatma, Harry, Lighthousje en Kransje. Jullie hebben een kaartje gekregen voor de Oriënt Express. Of er nog anderen meereizen weet ik nog niet - er wordt blijkbaar nog geschoven want sommigen zoeken nog een andere bestemming. Natuurlijk is het mijn taak om jullie te begeleiden, maar als ik Lighthousje zo bezig zie weet ik zeker dat we van elkaar kunnen leren. Gewoon beginnen op 23Dingen
Succes en tot blogs!

maandag 10 maart 2008

Muziek hoort erbij - het Last FM dinges


Als muziekliefhebber was ik meteen alert toen Rob tijdens de bijeenkomst in Deventer de woorden Last FM liet vallen. Dat wilde ik er graag bij hebben op mijn weblog, ondanks dat het pas één van de laatste dingen is van deze cursus.
Ik zag op Van Groot Belang een preciese beschrijving hoe één en ander in zijn werk gaat, waarvoor dank!
Hierbij loop ik dus een beetje vooruit, maar tijdens het werken aan 23 dingen heb ik nu wel 'arbeidsvitaminen'. Ik heb gekozen voor het genre blues. Zijn er nog meer bluesliefhebbers? Kunnen we een bluesgroep vormen binnen Last FM. Alleen hoe dat moet moet ik nog uitzoeken.

zondag 9 maart 2008

Netvibes of Bloglines

Drie jaar geleden ben ik (thuis) met Bloglines gestart als RSS-reader tijdens een cursus met Rob Coers. Bijna dagelijks kijk ik even. Natuurlijk las ik berichten over Netvibes, zou veel beter zijn. Ook Edwin Mijnsbergen is er enthousiast over, dus….
Toch eigenwijs, Bloglines bevalt toch goed, dus waarom zou ik veranderen. Ik had wel een account op Netvibes genomen maar deed er niets mee. Geen zin om me erin te verdiepen.
Nu is er Netvibes Ginger met tal van voordelen. Zie: http://zbdigitaal.blogspot.com/2008/01/netvibes-ginger-eindelijk-toegang.html
Netvibes biedt veel meer mogelijkheden, ook zeer geschikt om als startpagina te gebruiken. Toch hou ik thuis Bloglines. Ziet er sober uit, maar voldoet goed. Heb ik vandaag nieuws genoeg gezien, klik ik de ‘nieuws’-berichten weg, maar bekijk ik een paar weblogs of war anders. De berichten blijven gewoon staan (anders dan in Netvibes – hier alleen de recente berichten), dus je kunt altijd later nog kijken.
Wie heeft hier ook een mening over?

RSS-vervolg: Hulptroepen snel ter plaatse!



Toen ik zag dat RSS bij de eerste ‘dingen’ stond kon ik niet wachten mijn al bestaande Bloglines en Netvibes te linken naar mijn weblog, hetgeen dus niet lukte. Kirsten Krabbelt (zij staat als toekomstig cursist al in de startblokken!) en Marina waren snel ter plaatse om te adviseren (zie reacties vorige blog). Marina probeerde te begrijpen waar ik mee bezig was en gaf uitgebreide adviezen.
Maar door ‘voortschrijdend inzicht’ om dat cliché maar weer eens te gebruiken, kwam ik erachter dat deze links weinig extra’s zouden toevoegen. Bij Delicious ligt het anders. Hier gaat het om favorieten die je vaak gebruikt bij je werk (Al@din) en deze kunnen best interessant zijn voor je collega’s. Ik ben ook nieuwsgierig naar wat collega’s op Delicious hebben staan!
Ik heb nu wel de gemeenschappelijke pagina van Netvibes gelinkt – maar deze moet nog helemaal ingevuld worden.

vrijdag 7 maart 2008

RSS linken geeft problemen

Het linken naar mijn Bloglines en Netvibes lukt niet. Bloglines vraagt om in te loggen, bij Netvibes kom je op de algemene pagina.
Nazdrave had dit ook opgemerkt en wees op de upgrade naar Ginger (zag ik ook al iets over op het 23Dingen weblog). Ginger bevat een universe pagina waarop je zaken kunt delen met anderen. Nazdrave bood aan hier samen eens naar te kijken. Dat aanbod neem ik graag aan.

Nog iets anders: de tijdsinstelling van mijn weblog klopt niet. Ben er nog niet achter hoe dat te veranderen.

woensdag 5 maart 2008

Het aankleden kan beginnen

Vandaag begonnen met het aankleden van het weblog. Mijn RSS, Delicious voor iedereen zichtbaar gemaakt, althans mijn 'werk-verzameling' op dit gebied. Wat ik privé aan RSS etc. heb zal ik mijn collega's niet mee vermoeien. Ook wat YouTube filmpjes geplaatst van de (door mij pas ontdekte) zangeres Amy MacDonald - aanstekelijke muziek met een Schotse inslag. Beetje reclame maken moet toch kunnen.

dinsdag 4 maart 2008

Dag 1 van 23 dingen

Vandaag de eerste dag van het 'project' 23 dingen. Vanmiddag instructies gehad van Rob Coers bij Saxion in Deventer. Zijn enthousiasme werkt altijd aanstekelijk. Sommige van de 23 dingen zijn bekend terrein. Bloglines gebruik ik al als RSS-reader sinds de vorige cursus met Rob Coers (3 jaar geleden?). Ook del.icio.us voor social bookmarking gebruik ik al twee jaar. Maar vodcasting, podcasting of Flickr om maar eens wat te noemen heb ik nog niet zelf mee gewerkt. Ik ben benieuwd welke groep ik ga begeleiden. Het mooie van 23 dingen is dat het er niet om gaat wie de beste is - je leert allemaal van elkaar als het goed is.