donderdag 6 november 2008

23dingen - wat heb je eraan?


In een vorig bericht heb ik beloofd om, nu ik als coach voor de tweede keer de 23 dingen tegenkom, aan te geven welke dingen ik nu, een half jaar later, wel of niet toepas. Ik wilde daar regelmatig iets over schrijven – dat is er niet van gekomen. Dan nu maar in één bericht.
Ik ben naar aanleiding van 23dingen een weblog gestart op mijn vakgebied: Transisalania – Overijssels allerlei. Eén van mijn taken is het beheren van de Overijssel-Collectie van de OBD, ook heb ik meegedaan aan projecten op het gebied van geschiedenis/cultuurhistorie. Ik kom van alles tegen in mijn werk – nieuwe boeken, initiatieven, ontwikkelingen, etc. en schrijf daarover op mijn blog. Onze pr afdeling heeft gezorgd voor een persbericht over het blog aan historische verenigingen en kranten. Sinds 2 weken ligt het aantal unieke bezoekers op zo’n 40 per dag.
Welke van de 23 dingen pas ik nu daadwerkelijk toe:
• RSS: zonder RSS geen weblog – ik ben geabonneerd op blogs van archieven, archivarissen, bibliobloggers, bloggers over geschiedenis etc. Ook krijg ik via RSS berichten binnen (uit Google nieuws) over uitgaven van nieuwe boeken
• Flickr: ik maak soms setjes met foto’s in Flickr waar ik in mijn weblog naar verwijs
• Delicious (en Connotea): favoriete websites opslaan maar ook (tijdelijk) artikelen e.d opslaan (heel snel via de tag-knop) die je tegenkomt en die je voor je weblog kunt gebruiken
• Online kantoortoepassingen: Google Docs waarmee ik zowel op mijn werk als thuis aan hetzelfde document kan werken
• You Tube / video: maak ik gebruik van voor blog
• LibraryThing: gebruik ik om nieuwe aanwinsten over Overijssel op weblog te tonen

Conclusie: door een blog kun je (in mijn geval) specifieke kennis delen met anderen –door de reacties die je krijgt wordt het werk dynamischer en interessanter. Zonder 23dingen was ik 100% zeker nooit aan een blog begonnen. Het is wel een uitdaging het aantal bezoekers vast te houden – we zullen zien.

dinsdag 7 oktober 2008

RSS: Een half jaar later...


Wat is er veranderd in mijn gebruik van RSS als gevolg van de cursus 23dingen? Eigenlijk geldt nog steeds wat ik op 9 maart blogde: Netvibes gebruik ik voor de cursus maar Bloglines blijft voor mij favoriet. Bloglines ziet er sober uit, maar is wel heel overzichtelijk. Ik heb zo'n 160 feeds verdeeld over 20 rubrieken. Ik kijk meerdere keren per dag. Loopt een bepaalde rubriek vol dan klik ik de minder belangrijke feeds gewoon weg. Ten behoeve van mijn weblog Transisalania heb ik een abonnement genomen op allerlei websites over geschiedenis, archieven, erfgoed etc. Veel van deze websites hebben geen RSS-knop. Deze maak ik zelf met behulp van Feedity.com Was RSS eerst vooral privé interessant - ik begin het nu steeds meer voor mijn werk te gebruiken.

dinsdag 23 september 2008

Een nieuwe reis


Na een lang verblijf in het prachtige Istanbul waar we een lange hete zomer hebben doorgebracht aanvaardt de Oriënt Express de terugreis. Met als nieuwe passagiers Ria, Henny, Lydia, Aad en Jan. Hun verslagen van de reis kun je bekijken in de sidebar. Als reisleider ben ik van plan onderweg nog wat bezienswaardigheden te bekijken die ik op de heenreis heb overgeslagen.
Ik zal af en toe ingaan op hoe ik nu, een half jaar na de eerste kennismaking, tegen een aantal ‘dingen’ aankijk en of ik ze inderdaad blijvend heb toegepast.

woensdag 18 juni 2008

De Finish bereikt...!


De finish bereikt, niet als eerste, zoals je zou kunnen opmaken uit bovenstaand plaatje, maar het was wat dat betreft geen wedstrijd. Als wielrenliefhebber heb ik symbolisch een foto gekozen van Hennie Kuiper, wielerheld uit het verleden en bekend om zijn doorzettingsvermogen – dat heb je wel nodig bij 23dingen. Ook won hij vrijwel alleen wedstrijden na lange solo’s. Ook 23 dingen werd gekenmerkt door solistisch optreden in de weekenden, wanneer je je weer een tijd terugtrok voor weer een nieuw ding.
De organisatie van de cursus was perfect. Een grote pluim voor Marina en Rob, die voortdurend aanwezig waren op de blogs, en met tips en oplossingen kwamen. Ook de werkwijze met begeleiders werkte redelijk goed, al haalden sommige volgelingen, ondanks opbeurende en aansporende woorden, de finish niet.
Je leert je collega’s van een andere kant kennen – het begrip ‘verborgen talent’ is nogal eens voorbij gekomen
Zelden zoveel ‘nieuwe dingen geleerd’ in een cursus – en omdat je alles zelf moet uitvoeren (aanmelden bij een ding – zoeken – uitproberen) beklijft alles veel beter.

Mijn top 10 van 23dingen, sommige van belang voor het werk, andere leuk voor privé/hobby en soms een mix.
1. RSS. Vóór de cursus maakte ik gebruik van Bloglines. Nu nog, maar alleen thuis. Nieuws vanaf werkgerelateerde websites komt binnen in Netvibes. Zoveel berichten intussen dat de harde schijf in mijn hoofd uitbreiding behoeft. Via Google Nieuws en RSS krijg ik nu berichten binnen over recent verschenen regionale boeken. Heel handig!
2. Instant Messaging: Al@din chat gaat nu echt van start in september – de serie 23dingen cursussen in het hele land heeft het besef bij veel bibliotheekmedewerkers doen toenemen dat dit ook moet.
3. Social bookmarking: Delicious heb ik voor werk en privé, Connotea voor werk (erfgoed, geschiedenis), Furl.net alleen voor privé.
4. Librarything: het plan bestaat om via Librarything alle nieuwe regionalia te vermelden op het nieuwe weblog Transisalania.
5. Aquabrowser. Is nog lang niet uitontwikkeld – gaat nog veel extra’s bieden voor het publiek. Je kunt met Worldcat snel lijstjes maken.
6. Wiki’s – Wikipedia is echt web 2.0 – mijn bijdragen hebben een half jaar stil gelegen, heb ik nu weer tijd voor.
7. Online kantoortoepassingen. Ik heb nu drie Google accounts, dus 3x opslag voor documenten in Google Docs en daarnaast nog Windows Live SkyDrive. Docs delen doe ik bij de club waar ik in mijn vrije tijd secretaris van ben.
8. Flickr: de mogelijkheid om hier historische foto’s te plaatsen – nog verder uitwerken
9. Youtube: heeft nog meer mogelijkheden dan ik dacht.
10. Last.fm, Deezer, Seeqpod etc.: iets voor verloren uurtjes.

23dingen heeft onderlinge contacten versterkt in de organisatie. Nadat bibliothecarissen de afgelopen jaren hebben geleerd vraaggericht te werken, hebben medewerkers P&O en andere diensten nu meer kennis genomen van het bibliotheekinhoudelijke werk.

Wat kan er verbeterd worden? Daar komen we 25 juni wel uit.

Tenslotte: Via Clicky zag ik een plotselinge stijging van het aantal bezoekers de laatste dagen. Deze bezoekers kwamen af op het bericht over de Zwitserse zangeres en de tune van Studio Sportzomer bij de EK. Dan blijkt dat je blog met zo'n bericht zomaar door internetgebruikers gevonden wordt.

zaterdag 14 juni 2008

Voor de EK liefhebbers!


Heb je je ook al afgevraagd wie de zangeres is van de aanstekelijke tune/intro van Studio Sportzomer? Na de overwinningen van het Nederlands Elftal klinkt het steeds vrolijker. Het blijkt om een Zwitserse zangeres te gaan, genaamd Sina. Ze zingt 'Wänn nit jetzt wänn dä" in Walliser dialect. Ik heb de tekst ook kunnen vinden. Tot zover deze extra bijdrage aan 23dingen. Nou weer gauw voetbal kijken, het zijn drukke tijden.......

vrijdag 13 juni 2008

Worldcat en aquabrowser


Bovenstaand sfeerbeeld betreft de bibliotheek Vroomshoop in 1958 (precies 50 jaar geleden dus). De inventaris bestond uit een paar tafels, enkele kaartenbakken, een bibliothecaresse, een vrijwilligster. De mensen kwamen graag – voor gratis boeken.
In het tijdperk van de typemachine heb ik, werkzaam op de muziekafdeling van de bibliotheekcentrale, duizenden cataloguskaartjes getypt. Klassieke lp’s met meerdere componisten genereerden soms wel 20 kaartjes met verwijzingen. Deze werden gekopieerd en in de bibliotheken braaf ingevoerd in de catalogus. Zo ontstonden perfecte catalogi, er werd alleen door het publiek zo weinig gebruik van gemaakt….
Ik heb me nu aangemeld bij Worldcat. Worldcat ziet er overzichtelijk uit. Minpunt: de dichtstbijzijnde bibliotheek is meestal de OB Arnhem, PBC Drenthe of in het gunstigste geval SAB/Saxion, beetje ver weg voor iemand uit Twente.
Gezocht op regionale literatuur – op het trefwoord (Huis) Twickel vind ik zelfs titels die niet in onze Overijssel Collectie (kijk bij Informatiediensten) aanwezig zijn. Meteen een lijstje in Worldcat van gemaakt natuurlijk. Anderzijds mis ik ook titels. Niet zo vreemd omdat wat Overijssel betreft alleen SAB/Saxion, UTwente en de Bibliotheek van de Provincie Overijssel middels Worldcat ontsloten zijn. Trouwens de collectie van de provincie is sinds een jaar ondergebracht bij het Historisch Centrum Overijssel – Worldcat is niet altijd up to date blijkbaar.
Gelukkig hebben we onze eigen Overijsselse aquabrowser (nog zonder Mijn discoveries). Hier vind ik wel alle regionale titels, want behalve de collectie van de SAB zijn hier ook de regionale collecties van b.v. Historisch Centum Overijssel, OBD, Oudheidkamer Twenthe, OB Enschede vertegenwoordigd. Ook allerlei historische websites zijn in deze aquabrowser geïntegreerd.
Het vervolmaken van de aquabrowser – een moeizaam technisch proces, hoor ik wel van collega’s – gaat gewoon door. Er zullen steeds meer nieuwe tools komen en meer content. Eén opmerking nog: de woordenwolk gebruik ik nooit, anderen misschien wel. Deze zou je optioneel kunnen maken en de vrijgekomen ruimte kunnen gebruiken voor….?

Web 2.0 en de toekomst van bibliotheken


De ontdekoefening bestond uit het doorploegen van een aantal Engelstalige teksten - fijn karweitje. Van drie teksten heb ik geprobeerd een 'samenvatting' te maken, de tekst van Dr. Wendy Schulz was me te filosofisch, te veel werk om eerst alles te begrijpen en dan ook nog samen te vatten. Hieronder de samenvattingen. Om hier ook nog mijn eigen zienswijzen (voor zover aanwezig) aan te koppelen.....oef! Zie het als een vorm van 2.0 Ik heb de samenvattingen gemaakt (voor wat ze waard zijn), maak er gebruik van - scheelt weer leeswerk, en gebruik ze eventueel voor je eigen verhaal. Uiteraard is mijn mening over Bibliotheek 2.0 : doorgaan met nieuwe 'dingen', stilstand is achteruitgang.

Rick Anderson – Away from icebergs
• de bibliotheek moet minder collectioneren maar de toegangspoort worden tot alles: digitale collecties, (ook) boeken, podcasts, blogs etc.
• in de onderwijsomgeving: studenten niet alleen leren zoeken in het woud van informatie, maar vooral barrières wegnemen, handige knoppen installeren, gebruiksvriendelijkheid staat voorop
• de mensen opzoeken en ontmoeten in hun ‘dagelijks (web)leven’

Michael Stephens – Into a new World of librianship
• de bibliotheek is van de gebruikers, de bibliotheek is altijd bereikbaar, de bibliothecaris slecht barrières, de bibliotheek is transparant
• de biliothecaris maakt gebruik van Web 2.0 tools: Instant Messaging, weblogs, wiki’s, is zichtbaar op populaire sociale netwerken en ontwerpt mooie aquabrowsers
• nieuwe technologie alleen om diensten aan gebruikers te verbeteren, geen fauwekul toevoegen aan bibliotheeksites
• nieuwe technologie, tools meteen uitproberen, geen ellenlange trajecten
• bibliothecaris moet een trendspotter zijn
• bibliothecaris moet de veranderingen volgen in hoe de gebruiker informatie tot zich neemt, verwerkt en produceert, en in dat proces een rol blijven spelen

John J. Riemer – To better bibliographic services
• bundel catalogi en breidt de metadata uit, zorg dat gebruikers (o.a. via RSS) op de hoogte blijven van nieuwe aanwinsten/ontwikkelingen op hun interessegebied
• voeg allerlei gegevens toe over verkoopcijfers van boeken, uitleengegevens en vergroot de mogelijkheden tot printen, downloaden, citeren
• maak gebruik van Amazon, Google etc. vergroot de gebruikersparticipatie: tagging, commentaren, verslagen
• voeg ‘zoek&boek’ diensten toe
• werk als instellingen vooral samen bij beschrijvingen, toevoegen metadata etc.

zondag 8 juni 2008

Last.fm, vergelijkend onderzoek en Diane23dingen


Last.fm - helemaal mijn ding omdat het over muziek gaat. De Last.fm widget stond in de eerste week van 23dingen al op mijn weblog. Ik kende Last.fm al een tijdje, evenals soortgelijke muziekaanbieders als Seeqpod, Deezer, Songza en andere. Googelend op zoek naar een vergelijking tussen deze 'music communities' kreeg ik als eerste treffer Pepermunt.net (handige korte informatie) en als TWEEDE het weblog Diane23dingen En maar denken dat die blogs zo moeilijk te vinden zijn!!
Van alle extra mogelijkheden bij Last.fm maak ik nog geen gebruik – maar dat ga ik deze zomer (meer tijd) zeker doen!
Wat kan de bibliotheek hiermee? De al eerder genoemde Diane gaat hier uitvoerig op in. Het lijkt me de moeite waard te onderzoeken of nieuwe aanwinsten muziek cd's/dvd's kunnen worden voorzien van voorbeeld-tracks, zoals Diane voorstelt.
Trouwens, ze maakt me wel nieuwsgierig naar die nieuwe Rush-cd...

maandag 2 juni 2008

Sociale netwerken: Kiekn wat 't wördt


Tot vandaag heb ik me nooit aangemeld bij een sociaal netwerk. Wel bij een soort ‘community’, namelijk Dorpsplein Borne , mijn woonplaats. Deze vorm van 'burgerjournalistiek' werd een jaar of twee geleden opgezet door de Twentsche Courant Tubantia, waar men grote verwachtingen had van de dorpspleinen, alwaar de burger kan reageren op het nieuws of zomaar iets te berde kan brengen. Helaas zijn er meer kijkers dan deelnemers op het dorpsplein. Je hoort links en rechts dat er wel gekeken wordt, ook vanwege de straffe meningen die soms verkondigd worden. Af en toe doe ik mee in de discussie, maar blijkbaar is voor veel mensen de drempel te hoog (aanmelden, profiel aanmaken, etc.).
Ik zat te twijfelen of ik me moest aanmelden bij Bibliotheek 2.0, want ik vind dat wanneer je je ergens aanmeldt je dan ook wat moet bijdragen. Ik werd voor het blok gezet door TienD die mij uitnodigde en dat kon ik natuurlijk niet weigeren. Nu zit ik dus op Bibliotheek 2.0 en we zullen (zoals ze in Borne zeggen): kiekn wat ‘t wördt.

maandag 26 mei 2008

Librarything

Bruce Springsteen - The ghost of Tom Joad (2008)

Wat heeft bovenstaand videofragment te maken met Librarything? Lees onderstaande en je ziet dat wanneer ik de kans krijg toch weer bij muziek uitkom.
Librarything – collega’s zijn er enthousiast over en dat begrijp ik heel goed. Als je iets leest wat indruk maakt of wat je echt goed vindt wil je er meer over weten en wil je ook graag lezen wat anderen er van vinden. Mijn favoriete boeken (qua romans en literatuur) stammen echter nog uit het Stenen Tijdperk.
Zo rond mijn 18e jaar las ik On the road van Jack Kerouac. Dat werd toen voor mij HET BOEK. Wat het leven allemaal in petto had kon je in dat boek lezen. Een paar jaar later waren het De voorstad groeit van Louis Paul Boon en de boeken van John Steinbeck (o.a. De druiven der gramschap) die veel indruk maakten. Ze vallen onder de categorie ‘sociale romans’. De druiven der gramschap (The grapes of wrath) is 2x verfilmd en werd bezongen door Woody Guthrie , Country Joe McDonald en Bruce Springsteen (The Ghost of Tom Joad)
Na deze periode volgde er een hele tijd niets. Ik hield me vooral bezig met muziek. In de jaren tachtig las ik nog In de ban van de Ring (1500 bladzijden – een hele prestatie vond ik zelf).
Er is één categorie die ik altijd ben blijven lezen: avontuurlijke reisverhalen – zeg maar als vervolg op On the road. Bijvoorbeeld Blauwe wegen maar ook reisverslagen van ploeterende fietsers etc. Vreemd eigenlijk voor iemand die zelf op het gebied van reizen weinig avontuurlijkheid aan de dag legt (zon en zee is voldoende), maar daar zal wel een psychologische verklaring voor zijn. Die hoef ik echter niet te weten.
Vooral wanneer de Verenigde Staten plaats van handeling zijn, vind ik het interessant. Bill Bryson is een Amerikaanse schrijver die jarenlang in Engeland woonde en van een afstand zijn land van herkomst beschouwt.
Ik ben wel altijd non-fictie blijven lezen over allerlei onderwerpen, maar daar is Library-thing niet zo voor bedoeld. Ook gebundelde columns (Martin Bril, Mart Smeets) lees ik graag.
Toch maar een kleine moeite een account aan te maken – dus dat heb ik gedaan, zie de sidebar – en ik heb er een aantal van bovengenoemde titels opgezet. Kijkend in andermans boekenkasten blijkt dat Librarything inderdaad voornamelijk gevuld is met fictie.

zondag 25 mei 2008

Web 2.0 - Plaats van herinnering


Via het weblog van de De Digitale Archivaris dat ik onlangs aan Netvibes had toegevoegd werd ik gewezen op Plaats van herinnering. 'Plaats van herinnering' is weer een onderdeel van Geschiedenis.VPRO.nl waar onder meer ook een weblog op te vinden is (over nieuwe boeken), een quiz (ben ik ooit bijna aan verslaafd geraakt) en nog veel meer zaken die met geschiedenis te maken hebben.
Op de website 'Plaats van herinnering' kun je inzoomen op (tot nu toe) ongeveer 50 plekken in Nederland waarover filmpjes, documentaires of radiofragmenten beschikbaar zijn. Wie herinneringen heeft aan de plek of het onderwerp kan deze toevoegen. Dit gebeurt (nog) niet massaal. Ik heb niet alles bekeken maar aan Paradiso zijn 20 herinneringen toegevoegd en negen aan de Brinta-fabriek in Foxholl. Dus het begin is er. Iedereen mag tips geven wat betreft mogelijke onderwerpen.
Het is een bescheiden begin, maar het concept biedt veel mogelijkheden. Het zou me niet verbazen, wanneer deze plaatsen van herinnering op een gegeven moment aan Wikipedia worden gekoppeld.
Mogelijkheden voor de bibliotheek? Kijk naar Gouda, waar bibliotheek, streekarchief en museum binnen Goudanet een aantal dossiers zijn begonnen over lokale onderwerpen en de geschiedenis van Gouda, waarbij iedereen aanvullingen mag plaatsen.
En er is natuurlijk de wiki van de Openbare Bibliotheek Deventer.
Idealisme en enthousiasme zijn bij dit soort projecten aanvankelijk groot en de deelname blijkt helaas gering – maar je moet ergens beginnen. Je kunt je afvragen of dit wel is waar de klant om vraagt. Maar laten we niet vergeten dat de bibliotheek ook als taak heeft betrouwbare informatie te verstrekken. De bibliotheek kan ook betrouwbare informatie creëren zoals in Gouda en Deventer gebeurt. Neemt niet weg dat veel potentiële deelnemers (bij historische informatie bijvoorbeeld leden van historische verenigingen) zich nog niet laten zien. Ligt het aan (onbedoelde) drempels als registratie, gebruiksaanwijzingen etc.? Bij Plaats van herinnering kun je meteen een reactie plaatsen. Niks registreren en inloggen, een beetje vertrouwen hebben, dat hoort ook bij Web 2.0

zondag 18 mei 2008

YouTube: Alleen muziek en collega's


Wat betreft de opdracht – het uploaden van filmpjes - ik heb zelf geen digitale camera, want ik zou er toch niet mee overweg kunnen/willen. Dus dat gaat niet gebeuren. Ook het bekijken van filmpjes is geen hobby van mij. Ik heb even gekeken bij Mijn Heerlijkheden en daar heb ik wel het een en ander toegevoegd op dit gebied. Maar ik kijk er vrijwel nooit bij. Je kunt ook niet alles behappen. Een dag telt maar 24 uur.
Buiten hetgeen je wel eens krijgt toegestuurd van vrienden en kennissen aan filmpjes in de meer platvloerse sector zijn het voornamelijk muziek-videoclips die ik bekijk, ook op Youtube. Een aantal muziekvideo’s vormden dan ook de eerste bijdragen voor mijn weblog.
En als een collega op Youtube verschijnt kijk ik natuurlijk ook.

Podcasting

Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst hoorde over Podcasting heb ik er verder en tot op heden geen aandacht aan besteed – ik loop nooit met een I-Pod op mijn kop, sterker nog – ik heb er geen. Ik kon me trouwens best voorstellen dat wanneer je dagelijks met de trein reist, dat het beluisteren van (favoriete) radioprogramma’s een mooie oplossing is om de tijd door te komen. Ik had ook wel eens gelezen over de mogelijkheden die er voor bibliotheken zijn, bijvoorbeeld het plaatsen van een podcast van een lezing op de website.
De aanwijzingen volgend bleek dat Podfeed.nl net gestopt was, maar ook dat Radiocast.nl een prettige verrassing was. Met name Radio.online.nl (over ontwikkelingen op Internet) waar ik een interview met Wim de Bie over het (voorlopige) einde van Bieslog heb beluisterd. Ik heb het op de computer afgespeeld, zoals je televisieprogramma’s kunt bekijken via Uitzendinggemist.
Radiocast staat nu wel op mijn Netvibes. Wat dat betreft is dit ding voor mij wel een ontdek-ding!!

dinsdag 29 april 2008

Al@din chat: het is 5 over 12


Onlangs hing er in de ruimte waar Biebjes , TienD , OBDigi en Oriënt zwoegend hun werkuren doorbrengen een sombere sfeer. Het ging over de toekomst van Al@din. Het aantal vragen neemt af. Voor een deel is de daling van het aantal onzinvragen hier debet aan. Maar daarmee zijn we er niet. Er moet wat gebeuren. TienD doet er als coördinator voor Overijssel alles aan. Er is regelmatig overleg, bijscholingen voor Al@din-medewerkers worden georganiseerd, evenals praktijkochtenden. Nee, de bibliotheek-bobo’s die echt iets in de melk te brokkelen hebben zouden eens in actie moeten komen. Zij moeten er voor zorgen dat:
• chatten met Al@din op grote schaal mogelijk wordt gemaakt
• de vragen uit de kennisbank worden geïndexeerd en voor Google vindbaar worden gemaakt
Dan hebben we het nog niet gehad over landelijke campagnes, meer uren voor redactioneel werk voor de kennisbank, etc. Daar is echter geld mee gemoeid en het is altijd makkelijk praten over het geld van een ander.
De opdracht volgend heb ik geprobeerd op dinsdagmiddag om 2 uur te chatten met een Al@din-medewerker. Ik kon er geen vinden die online was. Zoekend op chat en library/librarian kreeg ik vele treffers. We lopen achter in Nederland.

zondag 27 april 2008

Online kantoortoepassingen: echt Web 2.0


Het samen werken aan documenten in Google Docs , Zoho of Windows Live SkyDrive is natuurlijk puur Web 2.0. Ik zit zelf nog in de 1.0 fase. Google Docs gebruik ik om af en toe thuis verder te werken aan een document waar ik op mijn werk mee bezig ben. Op Windows Live SkyDrive sla ik privé documenten op. Wanneer je maar weinig schijfruimte ter beschikking hebt of bang bent bestanden te verliezen bij een crash is dit natuurlijk ideaal. Maar het is natuurlijk geen Web 2.0
Ik zag bij de discipelen van TienD dat er best mogelijkheden zijn in de bibliotheek en ze zijn bezig een en ander in praktijk te brengen. Zij hebben beloofd hun document te publiceren, dus ik ben benieuwd.

zondag 20 april 2008

Wiki(pedia)


In het politieke discussieprogramma Buitenhof probeerde Rita Verdonk aan presentator Rob Trip duidelijk te maken hoe dat nou werkt met wiki’s op haar website. In grote lijnen geeft zij de kaders van haar opvattingen aan en daarbinnen mogen ‘de mensen in het land’ aangeven hoe het onderwerp uitgewerkt moet worden. Als voorbeeld noemde ze onderwijs. Zij vindt dat het onderwijs kansen moet bieden aan individuele talenten van leerlingen en roept iedereen op om via haar website (eerst aanmelden) bij de wiki over onderwijs haar stelling verder te onderbouwen en uit te werken. Los van politieke voorkeur moet je Rita Verdonk nageven dat ze handig omgaat met de nieuwe mogelijkheden. Daar kan de door haar verfoeide ‘oude Haagse politiek’ nog wel wat van leren.
Grappig was dat presentator Rob Trip Wikipedia, de grootste wiki die we kennen, erbij haalde en sprak over de hoofdredacteur van Wikipedia die er goed op zou letten dat er geen verkeerde teksten geplaatst werden. Wikipedia heeft geen hoofdredacteur maar wel een fanatieke redactie. Die redactiestructuur zit ingewikkeld in elkaar - er is een hiërarchische structuur waar ik nu niet over zal uitweiden (en waar ik ook niet alles van weet).
Ter lering iets over mijn ervaringen met de Wikipedia-redactie. Als redacteur van de website Wie-is-wie-in-Overijssel probeerde ik deze website via Wikipedia te promoten door korte samenvattingen van de biografieën op Wikipedia te plaatsen en daarbij te linken naar de website. Het werd een kat-en-muis spel, waarbij door de redactie telkens de links weer werden weggehaald. Na een discussie werd mij aangeraden de kwestie voor te leggen aan een speciaal redactie-team. Nadat ik voldoende bewezen had dat de redacteur van Wie-is-wie en Antonie08 dezelfde persoon zijn kreeg ik toestemming, maar moet ik bij elke nieuwe bijdrage een code meegeven zodat redacteuren weten dat het goed zit.
Moraal: er wordt bij Wikipedia wel degelijk goed gecontroleerd en je kunt ook met de redactie in discussie gaan.
Terug naar de wiki’s: Op de 23dingen wiki is veel te lezen – ik ga snel terug om de rest te lezen. Ik zie dat iemand de Top 2000 heeft opgevoerd. Ha leuk, favoriete nummers uitwisselen. Ik heb mijn lijstje van dit moment erbij gezet en zie nummers staan bij anderen die ik zeker nog ga beluisteren.

zondag 13 april 2008

Social bookmarking - Uitwisselen van favorieten


Op 10 mei 2007 plaatste ik de eerste favoriet op Delicious. Daarna heb ik er een paar honderd toegevoegd en af en toe wat gesaneerd. Af en toe is het gewoon leuk om via ‘doorklikken’ weer nieuwe populaire websites op het spoor te komen.
Ik heb 2 fans - ene ‘westher’ en ene ‘gerrrt’. Ik heb geen idee wie zich achter deze namen verschuilen. Westher komt duidelijk uit de bibliotheekwereld, gezien haar tags en omdat tot haar netwerk ene Rob Coers, ZBDigitaal en 23 Dingen behoren. Ik heb mezelf ook als fan van haar aangemeld. Ik neem aan dat ze Esther heet, maar Esther W(ie)?
Gerrrt zou gezien zijn tags ook iets met bibliotheken kunnen hebben, in ieder geval iets met boeken. Het zou ook kunnen dat veel gezamenlijke favorieten op het gebied van geschiedenis en muziek de reden is om zich te melden als ‘fan’.
Ik ben ook fan van Aladin-Overijssel. Tijdens een cursus in Hengelo voor inlichtingenmedewerkers werd een discussie gevoerd hoe de Delicious pagina van Al@din Overijssel eruit zou moeten zien. We kwamen er niet uit. Ik stel voor dat wie dat wil zich aanmeldt bij het netwerk van Al@din Overijssel en een redacteur/redactie de nieuwe favorieten (via RSS) bekijkt op bruikbaarheid voor A@din Overijssel.
Behalve Delicious gebruik ik nog twee andere social bookmarking managers: Connotea – voor specialistische websites (werk) en zichtbaar voor anderen en Furl voor specialistische websites (privé) en niet zichtbaar voor derden.

woensdag 9 april 2008

Een weblog beginnen en dan....?


Soms neemt het ‘gewone’ leven weer de overhand en wordt je weggesleurd van 23Dingen. Dat was de afgelopen week het geval. Ik moet een keus maken en besluit ding 8 -het online plaatjes bewerken- dat toch al niet helemaal mijn ding is, over te slaan.
Tijdens een werkoverleg van onze unit is het al ter sprake gekomen: wie van ons zou een weblog kunnen inzetten om iets toe te voegen aan zijn/haar werk. Er werd al naar mij gekeken. Het beheer van de Overijssel Collectie behoort tot mijn taken en om die reden ben ik betrokken geweest bij projecten op het gebied van cultuurhistorisch erfgoed. Wij zijn geabonneerd op de tijdschriften van alle Overijsselse historische verenigingen, we speuren kranten en websites af op recente uitgaven en hebben onze contacten in deze kleine wereld. Nieuws over activiteiten en ontwikkelingen rond archieven, geschiedenis, cultuurhistorie, maar ook het attenderen op nieuw verschenen media kan naar schatting 4 tot 5 berichten per week opleveren. Zeker is dat dit nog door niemand gedaan wordt, althans niet in de vorm van een weblog.

Ik heb al een begin gemaakt met het weblog Transisalania
Er moet nog flink aan gesleuteld worden. Ik zoek nog een betere template, ik wil tags toevoegen en weer terug kunnen vinden, eventueel rubrieken. Het moet geen agenda worden van activiteiten en evenementen, een enkele uitzondering daargelaten. Wel wil ik aandacht besteden aan nieuwe initiatieven en ook bijzondere ontwikkelingen signaleren.
Maar dan... Het zou dan wel aardig zijn wanneer het blog gelezen werd. Ben ik zo onbescheiden om het blog te melden bij mijn contacten op dit terrein, bij historische verenigingen etc.?

woensdag 2 april 2008

Met fiets en tent naar de Oriënt


Een kort rondje over de weblogs van collega’s levert al mooie voorbeelden van wat je allemaal onder meer met behulp van Flickr met foto's kunt doen:
oppimpen - puzzel maken - patronen maken - mozaïek maken Ook zijn er op verschillende blogs al slideshows te zien.
Ikzelf ben geen ontdekker op het gebied van de fotografie, wel een consument. Zo heb ik een aantal websites met foto's en speciaal met panorama's bij mijn favorieten staan. Sinds het bestaan van Flickr is één van mijn hobby’s - het lezen van reisverslagen (met name van fietsers) - een stuk leuker geworden. Wanneer een mooi landschap, een bijzonder gebouw, een speciale plek of iets anders beschreven wordt, is Flickr een prachtige bron om met eigen ogen te aanschouwen waarover de auteur in vervoering raakt.
Favoriete auteurs zijn onder meer: Frank van Rijn , Bill Bryson (geen fietser), Josie Dew en zeezeiler Henk de Velde
Eén van de eerste ‘wereldfietsers’ ooit was Oldenzaler Gerard Monnink, die in de jaren 30 samen met Toon Damhuis uit Denekamp naar Palestina en Egypte fietste. Monnink schreef over deze tocht, die veel aandacht trok, het boek ‘Met fiets en tent naar de Oriënt’. Na de Tweede Wereldoorlog wist hij in zijn bestaan te voorzien door duizenden ‘one man shows’ en lezingen te houden over zijn fietsavonturen.
Hij trad op in programma’s als Showroom en bij Jack Spijkerman. Hij overleed in 2001 en met behulp van zijn vrouw heb ik een korte biografie over hem geschreven.
Wat heeft dit laatste met 23dingen te maken? Behalve dat de titel van zijn boek natuurlijk past bij dit weblog is er nog iets anders. Ik ben in het bezit van foto’s van Gerard Monnink die ik van zijn nabestaanden mocht gebruiken voor publicaties over hem. Een aantal van deze foto’s heb ik nu op Flickr gezet, voorzien van tags (ook de tag 23dingen) en keurig in een setje gezet onder de naam Met fiets en tent naar de Oriënt

donderdag 27 maart 2008

Onthullingen


Vroeg of laat komt het toch uit: ik kan niet schaatsen en ik kan niet fotograferen. Zo, het is eruit. Voor dat niet kunnen schaatsen schaam ik me niet – de animo was weg na een zware hersenschudding in mijn jeugd. Ik heb later nog eens schaatslessen genomen, maar het werd niks. Soit.
Voor het niet kunnen fotograferen is geen excuus. Wel een oorzaak: luiheid. Dit is overigens geen typerende eigenschap van mij. Ik ben niet altijd en overal lui. Wel op dit gebied. Ik heb nooit zin gehad me te verdiepen in groothoeklenzen, sluitertijden etc. En dat kan eigenlijk niet meer in deze tijd. Zoals je moet kunnen lezen en schrijven en met computers moet kunnen omgaan moet je ook kunnen fotograferen.
Stel dat ik een ‘echt’ weblog zou willen beginnen dan zou ik in ieder geval twee dingen moeten beheersen: berichten schrijven en foto’s plaatsen. Foto’s over het onderwerp waar je over schrijft. Soms is het nodig om die foto’s zelf te maken.
Conclusie: voor mij is deze cursus pas geslaagd wanneer ik in de komende weken het fotograferen (althans de basis) onder de knie krijg. Een poging hiertoe onder begeleiding heb ik hier geplaatst: onze achtertuin tijdens de Pasen.
Terwijl mijn zoon roept dat de film van Wilders nu op Internet te zien is zet ik de moeizame pogingen om een account bij Flickr te bemachtigen voort. Na ongeveer een uur is het gelukt en heb ik de eerste foto op Flickr geplaatst. Alleen vergeten om naast 'garden easter 2008' de tag ‘23dingen’ toe te voegen. Alsnog gedaan, maar niet terug te vinden. Morgen is er weer een dag.
Ik heb in de sidebar ‘geleende’ foto’s (van een ander dus) gezet, die in verschillende jaargetijden op één plek bij mij in de buurt gemaakt zijn. Uiteindelijk moeten hier mijn eigen foto’s komen te staan.

maandag 24 maart 2008

...en een rondje blogs around the world


Wie heeft er al eens een internationaal rondje weblogs gemaakt met behulp van ‘volgende blog’ bovenaan de Blogger-weblogs? Je komt in allerlei landen en je ziet allerlei soorten weblogs. Zo blijken veel kunstenaars en andere kleine zelfstandigen een weblog te hebben als alternatief voor een website. Makkelijk zelf bij te houden, geen kosten.
Opvallend is het grote aantal weblogs van inwoners van de Verenigde Staten Het bloggen heeft hier een grote vlucht genomen. Amerikanen gebruiken hun weblog vaak als een soort familie-logboek. In de sidebar staan dan weer hun vrienden, kennissen en familie met hun blogs. De berichten gaan meestal over alledaagse gebeurtenissen. Van baby’s wordt vanaf de geboorte een apart weblog bijgehouden met veel foto’s uiteraard. Alles wordt op het web gegooid. Kijken in deze blogs heeft iets voyeuristisch – je kijkt in de levens van anderen. Als je zo in de privé-levens snuffelt van mensen die op duizenden kilometers afstand wonen komt de wereld wel heel dichtbij.
Wat wel leuk is: kijken bij favoriete films, boeken, muziek van deze bloggers ‘all over the world’.

Tweede Paasdag: Ronde van Overijssel


Het is Tweede Paasdag. Buiten scheen de zon vanmorgen – reden om de mountainbike te pakken en vervolgens een hagelbui op de kop te krijgen. Dan maar een snel rondje langs de Overijsselse blogs maken. Wat moet een mens ook anders op zo’n dag wanneer je geen meubels nodig hebt. Ik noem hier vier (totaal verschillende) blogs die me opvielen zonder absoluut andere blogs te kort te willen doen.
In mijn eigen groep natuurlijk Lighthousje Hier komt veel talent naar voren. Zij communiceert veel met andere bloggers en weet nieuw vergaarde informatie snel toe te passen op haar eigen blog.
Essen2punt0 ziet er zeer professioneel uit, echt gerelateerd aan het werk, een voorbeeld hoe wij het straks zelf zouden kunnen doen.
Quilten is sharing too heeft er letterlijk een dagboek van gemaakt – wat een discipline!
Kirsten kladdert : wat een verademing na al die blogs met toeters en bellen, wat een rust straalt dit blog uit, geen widgets die te pas en te onpas (ook door mij) toegevoegd zijn. Het gaat hier om de berichten en die zijn de moeite waard om gelezen te worden. In de tekst worden links toegevoegd – zoals het hoort. Ik vraag me af of al die widgets als klok, Last FM etc. met opzet door Kirsten kladdert zijn weggelaten.

dinsdag 18 maart 2008

Clip-tips


Uit deze weblog moet langzamerhand wel blijken dat luisteren naar muziek een hobby van mij is. Heb ik in het verleden heel veel gedownload, tegenwoordig kijk ik veel op sites waar videoclips te vinden zijn, zoals Yamelo waar je clips op jaartal kunt zoeken. Voor nog meer van dit soort websites zie ook bij mijn Delicious Ik heb een paar van mijn favoriete videoclips in de sidebar geplaatst. Ik weet dat het bij 23Dingen vooral gaat om postings en reageren en niet om tierelantijnen. Maar wie heeft er nog tips op het gebied van muziekclips? Dan krijgen we toch een soort uitwisseling en dat past dan wel weer bij 23Dingen.

Socialer en delen?


Het hele 23 Dingen programma staat in het teken van het woord ‘sociaal‘. Foto’s, boeken, favoriete websites, documenten, muziek … het nieuwe web is sociaal en het ‘delen’ van al die ‘dingen’ met vrienden, bekenden en onbekenden is steeds gewoner aan het worden. De grote vraag die je bij dit alles kunt stellen is: “wat heb je persoonlijk nu aan al die dingen en - net zo interessant - wat kunnen bibliotheken er nu mee?”
Aldus een citaat, geplukt van de website 23dingen Om de laatste twee vragen te kunnen beantwoorden is het nog wat vroeg, maar is het er na een week 23 Dingen in Overijssel al ‘socialer’ op geworden en worden er dingen gedeeld? Als ‘begeleider’ zeg ik JA. Van collega’s die je al jaren kent kom je in korte tijd meer te weten dan in jaren voorheen, althans wat betreft b.v. hun (soms eigenaardige) hobby’s, hun muzikale voorkeur, maar ook hun onverwachte talenten bij het maken van een weblog. Je gaat bij elkaar te rade wanneer een ‘ding’ niet lukt. Voordeel van de OBD-groepen is dat je fysiek dicht bij elkaar zit, waardoor er veel over gepraat wordt. Hoewel dat mag geen criterium zijn natuurlijk, misschien is het wel een belemmering om veel te reageren op de weblogs zelf.

vrijdag 14 maart 2008

De trein is vol en is vertrokken.....


Nadat zich op het laatste moment nog twee passagiers meldden is de Oriënt Express aan de reis begonnen. De bemanning is als volgt: Harry is uiteraard onze machinist, Refik is conducteur en onze tolk op onze eindbestemming Istanbul, waar wij in juni van een welverdiende vakantie zullen genieten. Kransje is reisleidster en zij heeft de wind eronder! Fatma zorgt voor de catering (we verheugen ons al op haar zelfgemaakte broodjes en koekjes!), Lighthousje zal ons niet veel vuurtorens laten zien, maar zij weet alles over andere bezienswaardigheden onderweg. Vonk tenslotte is hoofd beveiliging en zij zal elke ongewenste passagier de trein uit meppen.
Voor de passagiers die niet bij de bijeenkomst van Reisbureau Marina & Rob aanwezig waren is er een Powerpoint presentatie te bezichtingen bij Startbijeenkomst 23Dingen
De eigenaar van de Oriënt Express wenst iedereen een goede reis!

donderdag 13 maart 2008

Welkom!

Welkom Fatma, Harry, Lighthousje en Kransje. Jullie hebben een kaartje gekregen voor de Oriënt Express. Of er nog anderen meereizen weet ik nog niet - er wordt blijkbaar nog geschoven want sommigen zoeken nog een andere bestemming. Natuurlijk is het mijn taak om jullie te begeleiden, maar als ik Lighthousje zo bezig zie weet ik zeker dat we van elkaar kunnen leren. Gewoon beginnen op 23Dingen
Succes en tot blogs!

maandag 10 maart 2008

Muziek hoort erbij - het Last FM dinges


Als muziekliefhebber was ik meteen alert toen Rob tijdens de bijeenkomst in Deventer de woorden Last FM liet vallen. Dat wilde ik er graag bij hebben op mijn weblog, ondanks dat het pas één van de laatste dingen is van deze cursus.
Ik zag op Van Groot Belang een preciese beschrijving hoe één en ander in zijn werk gaat, waarvoor dank!
Hierbij loop ik dus een beetje vooruit, maar tijdens het werken aan 23 dingen heb ik nu wel 'arbeidsvitaminen'. Ik heb gekozen voor het genre blues. Zijn er nog meer bluesliefhebbers? Kunnen we een bluesgroep vormen binnen Last FM. Alleen hoe dat moet moet ik nog uitzoeken.

zondag 9 maart 2008

Netvibes of Bloglines

Drie jaar geleden ben ik (thuis) met Bloglines gestart als RSS-reader tijdens een cursus met Rob Coers. Bijna dagelijks kijk ik even. Natuurlijk las ik berichten over Netvibes, zou veel beter zijn. Ook Edwin Mijnsbergen is er enthousiast over, dus….
Toch eigenwijs, Bloglines bevalt toch goed, dus waarom zou ik veranderen. Ik had wel een account op Netvibes genomen maar deed er niets mee. Geen zin om me erin te verdiepen.
Nu is er Netvibes Ginger met tal van voordelen. Zie: http://zbdigitaal.blogspot.com/2008/01/netvibes-ginger-eindelijk-toegang.html
Netvibes biedt veel meer mogelijkheden, ook zeer geschikt om als startpagina te gebruiken. Toch hou ik thuis Bloglines. Ziet er sober uit, maar voldoet goed. Heb ik vandaag nieuws genoeg gezien, klik ik de ‘nieuws’-berichten weg, maar bekijk ik een paar weblogs of war anders. De berichten blijven gewoon staan (anders dan in Netvibes – hier alleen de recente berichten), dus je kunt altijd later nog kijken.
Wie heeft hier ook een mening over?

RSS-vervolg: Hulptroepen snel ter plaatse!



Toen ik zag dat RSS bij de eerste ‘dingen’ stond kon ik niet wachten mijn al bestaande Bloglines en Netvibes te linken naar mijn weblog, hetgeen dus niet lukte. Kirsten Krabbelt (zij staat als toekomstig cursist al in de startblokken!) en Marina waren snel ter plaatse om te adviseren (zie reacties vorige blog). Marina probeerde te begrijpen waar ik mee bezig was en gaf uitgebreide adviezen.
Maar door ‘voortschrijdend inzicht’ om dat cliché maar weer eens te gebruiken, kwam ik erachter dat deze links weinig extra’s zouden toevoegen. Bij Delicious ligt het anders. Hier gaat het om favorieten die je vaak gebruikt bij je werk (Al@din) en deze kunnen best interessant zijn voor je collega’s. Ik ben ook nieuwsgierig naar wat collega’s op Delicious hebben staan!
Ik heb nu wel de gemeenschappelijke pagina van Netvibes gelinkt – maar deze moet nog helemaal ingevuld worden.

vrijdag 7 maart 2008

RSS linken geeft problemen

Het linken naar mijn Bloglines en Netvibes lukt niet. Bloglines vraagt om in te loggen, bij Netvibes kom je op de algemene pagina.
Nazdrave had dit ook opgemerkt en wees op de upgrade naar Ginger (zag ik ook al iets over op het 23Dingen weblog). Ginger bevat een universe pagina waarop je zaken kunt delen met anderen. Nazdrave bood aan hier samen eens naar te kijken. Dat aanbod neem ik graag aan.

Nog iets anders: de tijdsinstelling van mijn weblog klopt niet. Ben er nog niet achter hoe dat te veranderen.

woensdag 5 maart 2008

Het aankleden kan beginnen

Vandaag begonnen met het aankleden van het weblog. Mijn RSS, Delicious voor iedereen zichtbaar gemaakt, althans mijn 'werk-verzameling' op dit gebied. Wat ik privé aan RSS etc. heb zal ik mijn collega's niet mee vermoeien. Ook wat YouTube filmpjes geplaatst van de (door mij pas ontdekte) zangeres Amy MacDonald - aanstekelijke muziek met een Schotse inslag. Beetje reclame maken moet toch kunnen.

dinsdag 4 maart 2008

Dag 1 van 23 dingen

Vandaag de eerste dag van het 'project' 23 dingen. Vanmiddag instructies gehad van Rob Coers bij Saxion in Deventer. Zijn enthousiasme werkt altijd aanstekelijk. Sommige van de 23 dingen zijn bekend terrein. Bloglines gebruik ik al als RSS-reader sinds de vorige cursus met Rob Coers (3 jaar geleden?). Ook del.icio.us voor social bookmarking gebruik ik al twee jaar. Maar vodcasting, podcasting of Flickr om maar eens wat te noemen heb ik nog niet zelf mee gewerkt. Ik ben benieuwd welke groep ik ga begeleiden. Het mooie van 23 dingen is dat het er niet om gaat wie de beste is - je leert allemaal van elkaar als het goed is.